In Amerika deden ze het al in de dagen van het Wilde Westen, maar nog steeds zet de Amerikaanse overheid premiejagers in. Zij worden ook wel bounty hunters genoemd en het is hun taak om zware criminelen in de kraag te grijpen. In de welbekende Hollywoodfilms wordt het leven van een bounty hunter nogal geromaniseerd, wat we uiteraard ook mogen verwachten van Hollywood. In het echte leven is een bounty hunter echter een persoon die alle technieken en moderne media inzet om zijn ’prooi’ te vinden. Als de bounty hunter de crimineel te pakken heeft, dan wordt die afgeleverd bij de politie en ontvangt de premiejager zijn of haar gage.
Criminelen in Nederland soms zo vrij als een vogel
Paarden en dubbelloops geweren zijn allang niet meer de attributen die een bounty hunter standaard bij zich heeft. De moderne bounty hunter zit ofwel thuis op kantoor achter de computer, ofwel in een nette sedan met airco onderweg naar de mogelijke locatie van zijn prooi. In Nederland kennen we officieel geen bounty hunters. Misschien zou het echter helemaal niet zo gek zijn als ze hier zouden worden ingezet. Het is immers zo dat een crimineel in Nederland soms zomaar rond kan blijven lopen zonder door de politie op de hielen te worden gezeten. Vaak is het zo dat een dergelijke crimineel vervolgens bij toeval tegen de lamp loopt, bijvoorbeeld als hij of zij een boete krijgt voor te hard rijden of op Schiphol aankomt bij de douane.
Geen geld voor de bounty hunter
In Nederland wordt er vaak niet actief gezocht naar criminelen. Dat is echter wel anders als u morgen een bekeuring krijgt voor bijvoorbeeld door het rode licht rijden. Dan ligt er namelijk in no-time een bekeuring op de mat. Wanneer u die vervolgens niet op tijd betaalt, dan lopen de kosten al snel op en kunnen er zelfs verdere stappen worden ondernomen. Zelfs gijzeling is dan een mogelijkheid, waarbij u maximaal een week kunt worden ingesloten. Met criminelen vergaat het meestal wat anders. Die worden vaak niet actief nagejaagd door de politie, omdat daar geen geld en beleid voor is.
Bounty hunters inzetten in Nederland?
De politie in Nederland is er voor om de orde te handhaven. Het echte speurwerk wordt overgelaten aan de recherche, maar als er geen specifieke aanleiding is om een gezochte persoon op te sporen, dan wordt dat in principe ook niet gedaan. Als de betreffende crimineel echter toevallig door het rode licht rijdt, dan heeft hij of zij wel een probleem. Zo lijkt het erop dat u als brave burger die af en toe kleine foutjes maakt een makkelijke prooi bent, terwijl echte criminelen vaak vrije vogels zijn. Is het dan geen idee om in Nederland, net als in Amerika, premiejagers in te zetten?